Tuula ja Urmas

Ratsastus ja hevoset ovat minulle elämän mittainen harrastus, johon on mahtunut monenlaisia vaiheita, hiljaisempia ja aktiivisempia. Ensimmäinen ratsastuksen opettajani oli armeijan ratsumestari Arvo Mäkelä 70-luvulla, jolloin varsinainen ratsastuksenopettaja koulutus Suomessa otti vasta ensiaskeleitaan (kertoo myös armeijan vahvasta taustasta ja maamme nuoresta ratsastuskulttuurista). Vuosiin on mahtunut monenlaisia kokemuksia erilaisista opettajista ja lähestymistavoista ratsastukseen ja hevosiin. Vuonna 2012 sain ensikosketuksen Akateemiseen ratsastustaiteeseen. Tämä tapa kouluttaa ja kohdella hevosta oli se mitä olin etsinyt vuosikausia, AR:n puitteissa haluan jatkaa tekemistäni hevosten kanssa.

Suomenhevoset ovat olleet lähellä sydäntäni aivan lapsesta saakka. Unelmani omasta hevosesta toteutui n. 15 vuotta sitten, ja sen myötä lähti käyntiin myös oma kasvatustoiminta. Meillä on syntynyt tänä aikana reilu 20 varsaa. Tämän kertainen kurssihevoseni on 7-vuotias ruuna Tuuvan Urmas. Alun perin hevosen ei ollut tarkoitus edes jäädä minulle, Urmaksella kuitenkin puhkesi kesäihottuma 3-vuotiaana, enkä halunnut myydä sitä eteenpäin. Työskentely ruunan kanssa on ollut etenkin alkuvaiheessa säännöllisen epäsäännöllistä ihan viimevuoteen saakka. Urmaksen kanssa on oltava erittäin tarkka koulutusjaksojen pituuden ja etenemisen kanssa, se kyllästyy helposti ja vaatii sen jälkeen suht´ pitkän palautumisjakson. Suurimmat haasteet hevosen kanssa ovat olleet suomenhevosille tyypillinen vahva etupainoisuus ja erittäin voimakas vinous vasempaan kierrokseen.

Omat iän tuomat krempat kehossani ovat myös hidaste kehittymiselle ja asettavat omat rajoituksensa. Päivät ovat erilaisia, me etenemme omassa tahdissamme hitaasti kiiruhtaen jokaisesta hyvästä hetkestä nauttien

.…and briefly in English

Horses and riding are my lifetime hobby. More than 40 years ago I had my first riding lesson. It took more than 30 years before my dream of my own horse become true. After this I begin Finn horse breeding. More than 20 foals has born during the years. Now I have 7-years old gelding Tuuvan Urmas with me. Originally this horse was not purpose to stay with me, but Urmas got summer eczema, and I decided to have it by myself and give him a chance to live as long as he does not suffer with his discomfort.The age has given trouble to my body too. Days are different, and I and my horse we are continuing slowly enjoying every good moment we shall get.