Tarja & Viesina

Viesina - Suomenhevonen / Finnhorse - tamma / mare - ikä / age 22

Esittely vuodelle 2017

Viesina is 18 years old Finnhorse mare. She supposed to be a trotter but then the life decided change these plans and my husband Matti bought her to me as a riding horse. We faced a lot of problems with her behavior, health, speed etc. I wanted a break with her and Viesina got a foal 2012. After that I got a possibility to see Hanna Engstöm`s lessons and I wanted join in her course. It was August 2013 when we started study AAoR in Hanna´s educational group and now we just finished Celina Harich`s educational group (lasted two years). We have been taking part in Hanna`s courses in Finland and we are also taking lessons from Sara Autelo. Two years ago we passed the Groundwork and Longe Test. We have also been practicing liberty work a little and that has been good for our relationship. Tis path has been so interesting and day by day we are having more steps together - not easy but amazing! I am Tarja, 49 years old friend and owner of Viesina and I am so happy and proud to say that

Tarja ja Viesina 2016

Viesina is 17 years old Finnhorse mare. She supposed to be a trotter but then the life decided change these plans and my husband Matti bought her to me as a riding horse. We faced a lot of problems with her behaviour, health, speed etc. I wanted a break and Viesina got a foal 2012. After that I got a possibility to see Hanna Engstöm`s lessons and I wanted join in her course. It was August 2013 when we started study AAoR in Hanna`s educational group and now we are in Celina Harich`s educational group. We try to take part also in Hanna´s courses in Finland and we are taking lessons also from Sara Autelo. Last October we passed the Groundwork and longe test. This path has been so interesting and day by day we are having more steps together - not easy but amazing! I am Tarja, 48 years old friend and owner of Viesina and I I`m so happy and proud to say that

Esittely vuodelle 2015

Olen koko ikäni ollut "hevoshullu" ja ensimmäisen hevoseni sain kolmekymppisenä. Juppi oli helppo ruuna, jonka kanssa sain tehdä kaikkea kesäteatterin ja A-merkin koulukokeen väliltä. Jupin kanssa ei ollut tarvetta miettiä, miten kuljemme paikasta toiseen tai millainen meidän suhde on - Juppi meni sinne, minne minä menin. Sitten tuli elämääni Viesina - hulluksi luokiteltu ryöstäjäravuri. Yht´äkkiä mikään ei enää ollutkaan helppoa - tamma oli niin epäluuloinen, arvaamaton - ja nopea! En kuitenkaan halunnut antaa periksi - halusin löytää yhteisen sävelen meidän arkeen. Klassisen ratsastuksen kautta alkoi löytyä avaimia, en kuitenkaan rohjennut itse analysoida ja kokeilla, mikä toimii ja mikä ei.

Vajaat kolme vuotta sitten ystäväni kertoivat Hanna Engströmistä ja hänen pitämistään kursseista Suomessa. Innostuin ja menin Inkooseen katsomaan - ja ihastuin. Ihastuin rauhallisuuteen ja tapaan, millä Hanna opetti, ihastuin siihen, että kaikki olivat tervetulleita ja arvokkaita ja minunkin on mahdollista oppia näkemään ja tekemään enemmän.

Akateeminen ratsastustaide on minun kohdallani merkinnyt asennemuutosta: tässä ei nyt vaan ole kysymys pelkästään hevosen kouluttamisesta ja ratsastuksesta vaan itsehillinnästä, rentoudesta, tasapainosta, hyvinvoinnista ja turvallisuudesta yhdessä hevosen kanssa. Tekemisestä tulee kaunista, rauhallista ja iloista, kun edetään niin hevosen, kuin ihmisenkin kykyjen mukaan. Tapa voi tuntua aluksi hitaalta, mutta meidän kohdalla se on kannattanut. Ja voin vain todeta, että Viesinan nyt kolmevuotiaan varsan käsittely ja koulutus on sujunut vallan sutjakkaasti - toki meillä ei olekaan ollut ongelmia matkassa tämän varsan kanssa!

Vaikka Viesina on jo 16-vuotias, tuntuu siltä, että meillä on vielä paljon hyviä vuosia edessä: omituiset ontumiset ovat jääneet ja tamma on vahvistunut lihaksiltaan, keskittyminen työhön on useimmiten mahtavaa ja tunne siitä, että teemme asioita yhdessä vahvistuu koko ajan. Tamman arvaamattomuus on vaihtunut hyvään ja hallittuun eteenpäinpyrkimykseen. Toki vieläkin tulee päiviä, jolloin on vain hyvä huokaista ja harjata tamma rauhassa - unohtaa työt kokonaan ja tyytyä siihen, että Viesina rentoutuu ja rauhoittuu. Akateeminen ratsastustaide on motivoinut minut opiskelemaan ja lukemaan lisää, pitämään parempaa huolta myös itsestäni ja ennen kaikkea antanut uskallusta ja rohkeutta kokeilla ja tehdä töitä oman hevosen kanssa. Olen todella kiitollinen, että sain osallistua Hanna Engströmin valmennusryhmään Suomessa. Opettajinamme ovat toimineet myös Celina Harich (Saksasta) ja Sara Autelo Suomesta.

Teksti on kirjoitettu HETA-hevostaitoa tapahtumaan 2015